Kiezen voor de juiste spuitgiet partner

Je hebt een product ontworpen dat je wilt laten spuitgieten. Niet vreemd, want het  is een van de meest hoogwaardige kunststofproductiemethoden van het moment. De fabricagemethodiek is hoog in efficiëntie en heeft een hoge mate van ontwerpvrijheid. Maar hoe bepaal je waar jij je product laat spuitgieten.  Hoe kies je voor de juiste spuitgietpartner?

 

Nederland of buitenland?

Het eerste dat je bepaalt is of je in Nederland of in het buitenland wilt produceren. “Vroeger” kozen veel bedrijven ervoor om hun kunststof producten in het buitenland te laten produceren. Dit zou goedkoper zijn, maar de vraag is of dit tegenwoordig ook nog het geval en of dit nog wel het belangrijkste is?

KaartAls we kijken naar de laatste ontwikkelingen kunnen we concluderen dat het antwoord op deze vraag nee is. De Kamer van Koophandel geeft aan dat meer bedrijven hun productie weghalen uit lagelonenlanden. Dit staat beter bekend als reshoring. Met reshoring spelen bedrijven in op de specifieke wensen en eisen van hun klanten. Er zijn een aantal voordelen te benoemen van reshoring:

 

 • De markt verandert
  Klanten vragen steeds vaker om maatwerk. Daarnaast verwachten ze een hoge kwaliteit en kortere levertijden. Dit vraagt om expertise en advies van je partner.
 • Productieprocessen veranderen
  Kwaliteit staat voorop en kwaliteitsbeheersing is steeds belangrijker. Hierdoor worden er continu nieuwe eisen gesteld aan het productieproces.

 • Transparantie in kosten
  In China zijn transportkosten een stuk hoger dan in Nederland.  Dit zorgt voor ‘verborgen’ kosten. In Nederland weet je meteen waar je aan toe bent.
 • Complexiteit in cultuur
  Je productie in een ander land uit laten voeren kan arbeidsintensiever zijn dan in Nederland. Zo zit je in lagelonenlanden met een taal- en cultuurverschil.

 

Ga voor betrouwbaarheid

Ga op zoek naar een betrouwbare partner en kies voor een partner die werkt volgens ISO 9001 procesbeheersing. Dit is een standaardisering van het productieproces. Deze standaardisering leidt tot minimalisering van afwijkingen zodat je een compleet product krijgt dat precies aan je verwachtingen voldoet. Een belangrijk onderdeel van ISO 9001 norm is dat de spuitgietpartner jouw eisen als klanten in kaart brengt. Hierdoor kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Onderdelen DPI

Het is ook belangrijk dat je partner ervaring heeft binnen de spuitgietbranche. Organisaties met ervaring weten wat er speelt in de markt en zijn op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Een partner die gebruik maakt van de nieuwste technologieën en machines heeft daarnaast alles in huis om jouw product op een efficiënte manier te produceren.

 

Wat zijn je verwachtingen?

Als je de keuze gemaakt hebt waar je wilt produceren is het daarna belangrijk dat je bepaalt wat je verwacht van je spuitgietpartner. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen de verschillende spuitgietorganisaties. Een aantal spuitgieters voeren alleen het spuitgietproces uit. Anderen begeleiden het totale proces van tekentafel tot transport.

Steeds vaker bieden spuitgieters het gehele pakket aan. Dit bespaart je kosten en tijd. Automatisering van het spuitgietproces zorgt ervoor dat de kans op fouten klein is en de productiekosten laag zijn. Je kunt dus relatief snel, grote productieaantallen laten produceren. Dit maakt spuitgieten aantrekkelijk. Het proces is betrouwbaar en je producten zijn tegen een lage stukprijs gerealiseerd. Alle onderdelen van het proces zijn dan optimaal op elkaar afgestemd. Tevens zijn de kosten die je maakt inzichtelijk.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vergelijk meerdere partijen in zowel binnen- als buitenland om een gedegen keuze te maken. Kies in ieder geval voor een partner die je goed adviseert over de mogelijkheden van het spuitgietproces en wat de beste oplossing is voor je product.