Kunststof product laten produceren

Als u een kunststof product of onderdeel wilt laten maken is spuitgieten een van de meest voor de hand liggende keuzes. Het is erg veelzijdig en kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere productiemethoden. Zo is het erg betrouwbaar en efficiënt. Maar waarom kiest u nu voor spuitgieten? Wij zetten de belangrijkste overwegingen voor u op een rijtje.

Kunststof spuitgieten is in series van minimaal 20.000 stuks de meest gebruikte techniek. Uw kunststof product wordt vervaardigd door vloeibaar kunststof onder hoge druk in een matrijs te injecteren.

Mogelijkheid tot detail en complexe vormen

Tijdens het spuitgietproces komt de spuitgietmatrijs onder extreme druk te staan. Het resultaat hiervan is dat het kunststof met grote kracht tegen de matrijs gedrukt wordt. Door deze enorme druk is het mogelijk om veel detail (en functionaliteiten) in het onderdeel te spuitgieten.

De kunststof onderdelen zijn ook ‘af’ op het moment dat ze uit de matrijzen komen. Hierdoor is nabewerking niet nodig.

Hoge efficiëntie

Als de matrijs(en) ontwikkelt is en er een proefversie gemaakt is van het kunststof product, dan kan er overgegaan worden op de daadwerkelijke productie. Dit productieproces gaat erg snel, waardoor er een grote oplage in korte tijd geproduceerd kan worden. Hierdoor is het erg kosten effectief en efficiënt.

spuitgietenEen sterk kunststof product

Aan het kunststof granulaat kunnen toevoegingen gedaan worden die de dichtheid verminderen en zorgen voor een extra sterk kunststof product. Bij oa. kinderproducten is een sterk product erg belangrijk, dit gezien de functionaliteit van het product.

Gebruik van meerdere soorten plastic

Een groot voordeel van spuitgieten is de mogelijkheid om meerdere soorten kunststof te gebruiken door middel van 2k-spuitgieten. 2K spuitgieten maakt het mogelijk om efficiënt producten te produceren die bestaan uit meerdere componenten en dus verschillende materialen. Of u nu gebruik wilt maken van verschillende soorten kunststof of kunststof wilt combineren met rubber of een ander materiaal.

Automatisering

Het spuitgietproces is een automatisch proces en gebeurt volledig machinaal. Hierdoor zijn de productiekosten lager. Daarnaast is er minder kans op fouten en verloopt het proces efficiënter. Het zorgt er ook voor dat producten gedetailleerder en preciezer zijn.

Daarom spuitgieten

Uiteindelijk zorgt spuitgieten dus voor een hogere productiesnelheid, een efficiënter productieproces en lagere kosten. Door te kiezen voor een full-service spuitgietbedrijf is het ook mogelijk om alle aspecten van het proces (engineering, assemblage, verpakken, logistiek) bij 1 partner onder te brengen. De voordelen hiervan leest u in ons artikel over het kiezen voor de juiste spuitgietpartner.