Spuitgieten is de belangrijkste verwerkingstechniek van thermoplasten. De belangrijkste kunststoffen die gebruikt worden bij spuitgieten zijn polypropeen ABS, polystyreen, polyamide en polycarbonaat. De keuze voor het soort kunststof is afhankelijk van de visuele eisen en technische aspecten van een product. Deze eisen zijn ook bepalend voor de spuitgietmethode.

Spuitgietmethoden

Afhankelijk van het soort product wordt een bepaalde spuitgietmethode gebruikt. Er zijn een aantal verschillende soorten spuitgietmethoden met allen hun eigen voor en nadelen. De meest gebruikte methoden zijn:

  • Compact spuitgieten
  • Spuitgieten met gasinjectie
  • Tweecomponenten spuitgieten
  • EVA spuitgieten
  • In-line en in-mould labeling

Productieproces spuitgieten

Kunststof granulaat (kunststofkorrels) of poeder wordt gesmolten bij ongeveer 260 graden en vervolgens onder hoge druk ingespoten in een matrijs. De holte van deze matrijs heeft de vorm van het gewenste product. Wanneer het afgekoeld is stolt het product in de juiste vorm.

Spuitgegoten Producten

Het spuitgietproces is voor veel kunststof producten de beste productiemethode. Met spuitgieten is het daarnaast ook mogelijk om complexe producten te maken met veel detail. Het wordt daarom gebruikt voor zowel consumentenproducten als producten voor de industrie.

Matrijzen

De vorm van een spuitgegoten product wordt bepaald door de matrijs. Het is belangrijk dat de matrijs geen oneffenheden bevat.

Kosten

Hoeveel het spuitgietproces kost is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren zijn: soort materiaal, de oplage, de matrijs.

Van welke factoren het nog meer afhankelijk is lees je in het artikel: “de kosten van spuitgieten.”