Kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten is de nummer 1 verwerkingsmethode van plastic gebruiksproducten. Bij kunststof spuitgieten worden gesmolten kunststof (thermoplasten) onder hoge druk in een mal oftewel matrijs gespoten en neemt de vorm aan van de mal en dus het gewenste product.

Plastic spuitgieten

Spuitgieten is de belangrijkste verwerkingstechniek van thermoplasten. De belangrijkste kunststoffen die gebruikt worden bij spuitgieten zijn polypropeen ABS, polystyreen, polyamide en polycarbonaat. De keuze voor het soort kunststof is afhankelijk van de visuele eisen en technische aspecten van een product. Deze eisen zijn ook bepalend voor de spuitgietmethode.

Voordelen kunststof spuitgieten

Kunststof Spuitgieten heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van alternatieve methoden, zoals rotatiegieten. Zo biedt het voordelen op het gebied van efficiëntie, complexiteit, sterkte, de keuze in afwerking en automatisering. Een aantal voordelen van spuitgieten zijn:

  • Bij Euronyl – DPI beheersen we alle fasen van het proces: van engineering, matrijsbouw en productie tot bedrukking, assemblage, verpakking en logistiek. Dit alles gebeurt volgens minstens ISO 9001 procesbeheersing. Doordat alle DPI een full-service organisatie is, ligt de efficiëntie binnen het spuitgietproces hoog.
  • Door middel van spuitgieten kunnen zowel eenvoudige als complexe kunststofproducten gemaakt worden.
  • Bij het produceren van onderdelen, is de mogelijkheid om meerdere soorten kunststof te gebruiken door middel van de tweecomponenten methode.
  • Productiekosten worden verlaagd door een hoge mate van automatisering.

 

Spuitgietmethoden

Afhankelijk van het soort product wordt een bepaalde spuitgietmethode gebruikt. Er zijn een aantal verschillende soorten spuitgietmethoden met allen hun eigen voor en nadelen. De meest gebruikte methoden zijn:

Productieproces spuitgieten

Kunststof granulaat (kunststofkorrels) of poeder wordt gesmolten bij ongeveer 260 graden en vervolgens onder hoge druk ingespoten in een matrijs. De holte van deze matrijs heeft de vorm van het gewenste product. Wanneer het afgekoeld is stolt het product in de juiste vorm.

Spuitgegoten Producten

Het spuitgietproces is voor veel kunststof producten de beste productiemethode. Met spuitgieten is het daarnaast ook mogelijk om complexe producten te maken met veel detail. Het wordt daarom gebruikt voor zowel consumentenproducten als producten voor de industrie

Matrijzen

De vorm van een spuitgegoten product wordt bepaald door de matrijs. Het is belangrijk dat de matrijs geen oneffenheden bevat.

 

Kosten kunststof spuitgieten

Hoe hoog de kosten van spuitgieten zijn is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren zijn: soort materiaal, de oplage, de matrijs.