De kosten van spuitgieten

De kostprijs van je spuitgegoten kunststof product wordt door veel verschillende factoren bepaald. ‘Maar welke factoren zijn dit?’ vraag jij je natuurlijk af. Een aantal factoren zijn bijna vanzelfsprekend zoals de business case (aantal producten per jaar), het type materiaal van het product en de complexiteit van je design. Andere kosten die een spuitgiet organisatie maakt zijn misschien niet meteen kosten waar je aan denkt. Welke dit zijn, leggen we je uit in dit artikel!

Vaste kosten spuitgieten

Tijdens een productieproces zijn er kosten die gemaakt worden achter de schermen. Dit zijn veelal vaste kosten. Er zit een groot verschil tussen de vaste kosten en de variabele kosten die een spuitgieter heeft.

Onder vaste kosten verstaan we de kosten die bij ieder productieproces gemaakt moeten worden. Ongeacht het productieaantal. De hoogte van deze kosten is wel verschillend, omdat de complexiteit en het materiaal van het spuitgietproduct wel een factor spelen.

kosten spuitgieten

Vaste kosten die het belangrijkste zijn bij de start van een project zijn de kosten voor het ontwerp en het ontwikkelen en bouwen van een prototype. Ook moet er voor ieder nieuw product een matrijs (vorm voor het product) gemaakt worden. Het maken van deze matrijs brengt ook bepaalde kosten met zich mee. De belangrijkste factoren waar deze prijs van afhankelijk is zijn de grootte van het product, de eisen die gesteld worden aan het product, en de complexiteit van het product en het aantal holtes in de matrijs.

Als laatste is onderhoud van de machines nodig om deze in optimale vorm te houden.

Veranderende kosten van spuitgieten

Ieder spuitgietproduct is natuurlijk anders. Naast vaste kosten zijn er voor ieder specifiek product daarom ook variabele kosten waar spuitgieters mee te maken krijgen.

Na het produceren van het prototype en het maken van de matrijs kan het product, na goedkeuring, geproduceerd worden. De belangrijkste kostenpost hierbij is het materiaal waarvan het product vervaardigd is. Spuitgegoten producten kunnen uit verschillende grondstoffen bestaan en het ene materiaal is duurder dan het andere.

In het geval van een full service spuitgiet organisatie wordt er een advies gegeven voor het materiaal dat het beste bij het product past. Dit is onder anderen afhankelijk van de eisen die er aan een product gesteld worden. Moet het product bijvoorbeeld heel sterk of flexibel zijn? Moet het tegen chemische stoffen bestand zijn? Of moet het tegen hoge temperaturen of UV-straling kunnen.

Kosten na het spuitgieten

Het spuitgieten zit er op, maar het product kan nog niet naar de klant. Na het spuitgieten moeten producten vaak nog geassembleerd worden. De complexiteit van het eind product bepaald hoeveel tijd dit kost. Het assembleren gebeurt vaak door werknemers en kan niet automatisch uitgevoerd worden.
Na het assembleren wordt het product nog verpakt.

Kosten efficiëntie

Bij het produceren van spuitgegoten producten komt dus meer kijken dan alleen het daadwerkelijke spuitgieten. Vandaar dat het voor een spuitgieter niet mogelijk is om een standaard prijs af te geven. Ieder product is anders en er zijn veel factoren die van invloed zijn op de prijs.

Een goede spuitgietorganisatie geeft inzicht in kosten en bespreekt de verschillende mogelijkheden met je. Omdat het gehele proces bij 1 organisatie uitgevoerd kan worden is het productieproces een stuk efficiënter en dus ook kostenbesparend.