2K spuitgieten

Welke spuitgietmethode past bij mijn product?

In ons vorige artikel hebben we de voor- en nadelen besproken van spuitgietmethoden, maar wanneer kies je nu voor de ene en wanneer voor de andere methode? Het is per product afhankelijk welke methode het meest geschikt is en in dit artikel proberen we je alvast een beeld hiervan te geven!

Compact spuitgieten

Bij deze methode is het proces relatief eenvoudig. Het materiaal wordt in een matrijs gespoten en hierna vindt er geen verdere bewerking meer plaats. Compact spuitgieten is de meest algemene vorm van spuitgieten. Deze methode is vooral geschikt bij producten met een kleinere wanddikte. De dunste wanddiktes die gemaakt kunnen worden zijn ongeveer 3mm.

TelefoonhoesjeDoor middel van compact spuitgieten kan je dus hele kleine productonderdelen, maar ook grote onderdelen produceren. Eigenlijk zijn er te veel producten om op te noemen, maar producten waar je aan kunt denken zijn telefoonhoesjes, onderdelen van je laptop, plastic bakjes en ga zo maar door.

Spuitgieten met gasinjectie

Het kan zijn dat compact spuitgieten niet voldoende is omdat een product sterker, harder, of heel licht moet zijn. Met de methode gasinjectie kan je het productieproces verkorten. Doordat de producten hol zijn van binnen zijn ze erg licht en goedkoper omdat er minder materiaal wordt verbruikt. Tevens produceer je door middel van deze methode een extreem strak oppervlakte.

Twee componenten (2k) spuitgieten

De naam zegt het eigenlijk al, maar met deze methode kunnen meerdere grondstoffen, ofwel componenten, gebruikt worden voor 1 product. Het is hierbij mogelijk om een product te hebben met een harde en een zachte kant of met een glad gedeelte en een gedeelte met reliëf.

Het kan daarnaast ook voor verschillende kleuren of eigenschappen gebruikt worden. Producten die hier een goed voorbeeld van zijn, zijn dienbladen die gebruikt worden in vliegtuigen.

Inmould labeling

Inmould labeling is uitermate geschikt voor onder anderen consumentenproducten. Bij deze methode is het mogelijk om tijdens het productieproces een krasvast logo of merknaam toe te voegen. Het kan ook gebruikt worden om een instructie er op te plaatsen.

Dit is mogelijk door de kunststof vast tegen de folie met opdruk te spuitgieten. De opdruk is:

  • Kleurvast;
  • Krasvast;
  • Gaat langer mee.

Grote aantallen

Spuitgieten is over het algemeen gesproken erg geschikt om producten te produceren met grote volumes. Dan profiteer je namelijk van het schaalvoordeel. Daarnaast hebben spuitgietproducten een hoge kwaliteit en een hoge repeteerbaarheid. Door de keuze uit verschillende soorten kunststoffen is het mogelijk om veel verschillende producten door middel van spuitgieten te maken.Spuitgieten bakje

Welke methode de beste is, is afhankelijk van het product dat je wilt produceren. In dit artikel hebben we in grote lijnen aangegeven welke methode je waarvoor kunt gebruiken, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Echt weten welke methode je moet kiezen? Neem dan contact op met Euronyl-DPI.