Wat zijn de voordelen van spuitgieten?

Compact, met gasinjectie of tweecomponenten; spuitgieten is al lange tijd dé methode voor de productie van kunststof zichtproducten. Maar waarom? Wanneer is het de oplossing? In dit artikel leggen we precies uit wat de voordelen van spuitgieten zijn.

Een vloeibare massa wordt onder hoge druk in een vorm, een matrijs, gespoten. De massa koelt af en doordat het de vorm aanneemt van de matrijs ontstaat er een product. Dit staat natuurlijk bekend als het spuitgietproces. Over het algemeen worden er voor dit proces thermoplasten gebruikt, oftewel kunststoffen die zacht worden wanneer ze verwarmd worden.

Spuitgieten is één van de belangrijkste vormgevingstechnieken voor kunststof onderdelen. Dit komt omdat het een aantal belangrijke voordelen heeft ten opzichte van alternatieve methoden, zoals rotatiegieten. Zo biedt het voordelen op het gebied van efficiëntie, complexiteit, sterkte, de keuze in afwerking en automatisering.

Hoge efficiëntie spuitgieten

Bij een professionele spuitgieter beheersen ze alle belangrijke fasen van het proces: van engineering, matrijsbouw en productie tot bedrukking, assemblage, verpakking en logistiek. Dit alles gebeurt volgens minstens ISO 9001 procesbeheersing. De efficiëntie is hierdoor hoog! Alles wordt gedaan bij een en hetzelfde bedrijf.

Daarnaast kost kunststof spuitgieten relatief weinig tijd. Wanneer, na uitgebreid overleg, alles voldoet aan de wensen van de klant, is het daadwerkelijke spuitgietproces erg snel vergeleken bij andere vormtechnieken. Zo kunnen er meerdere onderdelen gemaakt worden uit één matrijs en worden er in korte tijd grote aantallen producten geproduceerd. Deze repeteerbaarheid en massaproductie zijn belangrijke redenen waarom spuitgieten populair is. Het is namelijk kosten efficiënter en effectiever.

plastic

Complexe kunststof producten en detail en sterkte

Door middel van spuitgieten kunnen zowel eenvoudige als complexe kunststofproducten gemaakt worden. Een spuitgietmatrijs wordt onderworpen aan extreem hoge druk. Een resultaat hiervan is dat de plastic massa in de matrijs harder tegen de matrijs aangeduwd wordt. Door deze hoge druk, is het mogelijk om een grote hoeveelheid detail in het design van het product toe te voegen.

Daarnaast is het, door de hoge druk tijdens het spuitgietproces, mogelijk om complexe en ingewikkelde vormen te creëren. Met andere technieken is dit moeilijker en duurder om te produceren. Ook ziet het product er, nadat het uit de matrijs komt, glad en volledig afgewerkt uit en heeft het geen nabewerking nodig.

Voor een nog sterker product bestaat er de mogelijkheid om additieven toe te voegen in de kunststoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glasvezel. Waardoor het product tijdens het proces al versterkt wordt. Hierdoor is spuitgieten de oplossing voor producten die sterk en duurzaam moeten zijn.

Gebruik van meerdere soorten kunststoffen bij spuitgieten

Een van de grote voordelen van spuitgieten, bij het produceren van onderdelen, is de mogelijkheid om meerdere soorten kunststof te gebruiken. Dit kan door gebruik te maken van de tweecomponenten methode. Je hoeft je dan niet te beperken tot één specifiek soort kunststof, maar maakt gebruik van meerdere materialen. Hierdoor heb je een grote ontwerpvrijheid en belangrijke kostenbesparingen.

De keuze op het gebied van kunststoffen wordt daarnaast steeds groter. De prestaties en kenmerken van kunststoffen zijn divers. In sommige gevallen kan kunststof zelfs staal vervangen, wat het goedkoper maakt.

Automatisering om productiekosten te besparen

Doordat het spuitgietproces machinaal plaats vindt, is het mogelijk om secuur en accuraat te werken. De kans op fouten is klein en de productiekosten zijn laag. Daarnaast zijn de productieaantallen bij consumentenproducten vaak hoog. Het spuitgietproces is in hoge mate geoptimaliseerd, waardoor het erg geschikt is voor het produceren van grote series consumentenproducten. Ook is er bij spuitgieten sprake van een consistente vorm en kwaliteit; het ene product vertoont geen verschil ten opzichte van het andere.

Door gebruik te maken van spuitgietmethoden ben je verzekerd van onderdelen die geen nabewerking nodig hebben. De onderdelen zijn namelijk volledig afgewerkt.

Geld

Euronyl-DPI heeft als spuitgieter al 61 jaar ervaring en is uw partner van tekentafel tot transport. Met de aanschaf van nieuwe machines is onze capaciteit vergroot en bieden wij u topkwaliteit op spuitgiet gebied. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.