Een plastic prototype laten produceren is essentieel

Als je een product wilt laten spuitgieten is het belangrijk om eerst een prototype te laten produceren. Ondanks dat het misschien overbodig lijkt en je de initiële kosten aan de hoge kant vind, is het een essentieel onderdeel als je een succesvol product wilt produceren. Maar waarom?

Het maken van een prototype is belangrijk omdat je er meteen achter komt of dat er iets functioneel niet klopt in je design. Alle mogelijke zwakheden komen aan het licht bij het prototype. Een prototype bied je een snelle, low-cost oplossing om vorm en functie testen uit te kunne voeren. Hieronder geven we je een aantal belangrijke redenen.

Prototype testen

Je hebt een mooi ontwerp in concept uitgewerkt, maar werkt dit wel in ‘de echte wereld?’ Producten die voor massa productie ontwikkeld zijn, worden vaak ook in grote aantallen geproduceerd. Daarom is het erg belangrijk om van te voren te testen of je mooie design ook wel ‘werkt’. Met een prototype kun je testen of jouw design, wanneer het geassembleerd is, op en top werkt.

prototype

Daarnaast kan een prototype dienen om aan je klanten / distribiteurs te laten zien hoe het product er daadwerkelijk uitziet.

Sterke punten ontdekken

Een prototype laten ontwikkelen is ook een goede manier om te zien waar kosten eventueel bespaard kunnen worden. Zeker bij massaproductie is het belangrijk dat je bijvoorbeeld kunt besparen op arbeidskosten. Het is dus essentieel om bijvoorbeeld bepaalde onderdelen samen te voegen die eerst los spuitgegoten werden.

Beste productiemethode bepalen

Een prototype ontwikkelen is een goede manier om de best passende spuitgietmethode te bepalen. Een goede spuitgietpartner bepaald samen met u het break even point en dus de meest rendabele spuitgietmethode. Mogelijkheden hierin zijn onder anderen compact spuitgieten, spuitgieten door middel van gasinjectie, twee componenten spuitgieten of bijvoorbeeld EVA spuitgieten.

spuitgieten

Bij het bepalen van de beste productiemethode wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid om de productie te vergroten wanneer de vraag stijgt. Ook de mate van reproduceerbaarheid wordt hierin meegenomen door een goede partner.

Bovenstaande punten geven aan waarom het van belang is een prototype te laten ontwikkelen. Het bespaart vaak tijd en geld. Daarnaast ga je met veel meer vertrouwen het productieproces in!